Kakao har en næsten magisk evne til at bringe varme til både krop og sjæl. Den er et symbol på trøst og hygge, og kan forvandle en almindelig dag til noget særligt.
Den lille bønne med den bløde aroma og dybe smag er dog også præget af en bittersød virkelighed med mange etiske, miljø- og sundhedsmæssige udfordringer.
På dette ugelange højskolekursus i sommeren 2025, skal vi undersøge kakaoens mange aspekter – nydelse, spirituel naturmedicin og moderne slaveri. Vi skal lære hvordan der arbejdes med chokolade, diskutere de kritisable forhold i kakaoens rejse, blive kloge på dens sundhedsfremmende kvaliteter, og så skal vi selvfølgelig smage og nyde god chokolade.
Er du nysgerrig på kakaoens interessante historie og betydning i forskellige kulturer – og ønsker du en uge i fællesskabets navn – så er dette kursus lige noget for dig!
Størstedelen af verdens kakaobønner høstes i Elfenbenskysten og Ghana, hvor over en million børn på kakaofarme, og tusindvis af mennesker er ofre for moderne slaveri. Hvad kan vi gøre for at sikre bedre vilkår for de lokale kakaobønder?
Når du nyder kakao, forbinder du dig med en tradition, der har eksisteret i århundreder.
Kakaotræet stammer fra Sydamerika, hvor kakao er i årtusinder blevet brugt som nydelsesmiddel, medicin og offergave til guderne, omgivet af mystik og tillagt magiske egenskaber. I en periode var kakaobønnen så værdifuld, at den blev brugt som betalingsmiddel.
Luis Paredes er en international anerkendt salvadoransk-mexicansk kunstner. Han vil fortælle om kakaoens historie og betydning i Sydamerika, og om kakaoens rejse fra Amazonas jungle, til hellig drik forbeholdt konger og ypperstepræster til Sydamerikas dyreste handelsvare.
Er kakao sundt og hvor meget chokolade må man spise?
Kakao er ikke blot lækkert for ganen, men eftersigende også for hjertet, hjernen og kroppen. Senere års forskning har indikeret flere sundhedsfremmende kvaliteter ved vores yndlingsspise. Betyder det, at vi bare kan spise løs af den lækre chokolade? Nok ikke (desværre).
Historiker, Annette Hoff vil fortælle om chokoladens historie i et dansk perspektiv, helt tilbage fra 1700-tallet til nutiden og vil blandt andet tale om arbejdsforhold og fairtrade.
Vi skal besøge det lokale chokoladeværksted, hvor vi skal se hvordan chokolade producers og smage på råvarerne.
Vi skal prøve at opleve en shamanistisk ceremoni med ceremoniel kakao og se om det kan styrke forbindelsen til os selv. Til ceremonien servereres en dampende og duftende kop ceremoniel kakao, som måske vil åbne op for en helt ny dimension på begrebet ”en kop varm kakao”.
Vi skal prøve en forkælende chokolademaske, og se om kakaoen kan få huden til at gløde.
Findes den perfekte chokolade? Og hvilken er din favorit?
Når du nyder kakao, er det som at forbinde dig med en tradition, der har eksisteret i århundreder. Det er en påmindelse om, at selv i de mest simple ting i livet findes der skønhed og dybde.
Så næste gang du nyder en kop kakao eller et lækkert stykke chokolade, så tænk på det som en gave til dig selv – en pause fyldt med velvære og en lille bid af verdens magi
Nelima Lassen er kursusleder på det korte kursus Kakao – Gudernes drik. Nelima er forstander på Den Internationale Højskole og har fortid som som leder for Røde Kors i Afrika, Mellemøsten og Europa.
Det korte højskolekurssus Kakao – Gudernes drik henvender sig til nysgerrige kakaoelskere med globalt udsyn. Kurset er for dig der gerne vil fællesskabet og som ønsker at tilbringe en uge sammen med andre med samme interesse. Ugekurset Den danske sangskat vil foregå sideløbende med Kakao – gudernes drik, og der vil være flere fælles begivenheder i løbet af ugen.
Dato: 7. – 13. juli 2025
Pris: 6.500 kr – inkl. fuld forplejning, foredrag og udflugter.
Tillæg for enkeltværelse: 300 kr
Pris ikke-boende kursister: 5.000 kr
EARLY BIRD rabat 15% (ved tilmelding inden jul)
Kurset foregår på dansk.
Interesseret i kurset? Følg med i begivenheden på Facebook, hvor vi løbende vil komme med information om kurset.
Tilmeld dig her:
TILMELD DIG KURSET HER
Den Internationale Højskole (International People’s College) blev grundlagt i 1921 af Peter Manniche som et socialt fredsskabende eksperiment i kølvandet på 1. verdenskrig. Den grundlæggende idé var – og er for så vidt stadig – at hvis mennesker fra hele verden i gensidig respekt kunne leve og studere sammen i et forpligtende fællesskab, så kunne krig og konflikt erstattes med fredelig sameksistens.
Den Internationale Højskole har siden da fungeret som en unik dansk folkehøjskole med et internationalt og multikulturelt fokus. Elever og undervisere kommer hvert semester typisk fra mere end 30 forskellige lande for at leve og studere sammen, lære af og ikke mindst blive klogere på hinanden og den omgivende verden.
Skolens bestræbelser på at skabe grobund for fredelig sameksistens gennem uddannelse og kulturel forståelse blev officielt anerkendt af FN i 1988, da skolen blev udnævnt til UN Peace Messenger. Den Internationale Højskoles nuværende fokus, tro mod de danske højskoletraditioner, er at inspirere til samtale, forandring og udvikling gennem en række fag rettet mod “aktivt globalt medborgerskab”.
Helsingør og omegn har meget at byde på. Det bliver ikke smukkere end den historiske bymidte om sommeren, hvor stokroser læner sig op af de gamle bindningsværkshuse i de små brolagte stræder. Kulturvæftet på havnen er prisbelønnet arkitektur i første klasse, og med Kronborg som nabo er havnen i Helsingør en unik oplevelse. Helsingør har masser af museer, kulturoplevelser, smuk natur og caféliv at byde på, og i en radius på ti kilometer finder du også kunstmuseet Louisiana, Fredensborg slot og de smukkeste strande i Danmark.
Køkkenpersonalet på Den Internationale Højskole vil servere dejlig mad i løbet af hele ugen. Vores kokke er specialiseret i at lave internationale retter, men serverer også traditionelt dansk mad. Vi har bronzemærket i økologi.
Har du nogle spørgsmål er du velkommen til at kontakte os på ipc@ipc.dk eller ringe på tlf. 49213361.
Et ugekursus med omdrejningspunkt i Højskolesangbogen