Vi skal synge sammen og blive kloge på såvel nye som gamle højskolesange og kurset vil bestå af en række sangforedrag, hvor forskellige eksperter, musikformidlere, komponister, tekstforfattere, sangere og højskolefolk vil kaste lys over forskellige aspekter af den danske højskolesangtradition. Foredragene vil inkludere masser af fællessang.
Vi vil undersøge og diskutere, hvad der gør en sang til en almen og relevant fællessang – en højskolesang. Vi vil synge og analysere deltagernes yndlingssange ved hyggelige aftencafé-arrangementer. Vi vil kaste et blik på dansk musikteatertradition. Og så vil vi i fællesskab nyde god dansk musik ved diverse små koncerter.
Søren fortæller mere om kurset i artiklen her fra 2022.
Skolens forstander – Søren Launbjerg, som var medlem af det 6-mand store udvalg, der afgjorde, hvilke sange der skulle medtages i 19. udgave af sangbogen, vil være kursusleder. Søren Launbjerg, sanger, skuespiller, komponist og tekstforfatter. Han er uddannet lærer med musik og biologi som linjefag. Han har undervist i musik og teater på daghøjskoler, højskoler, teaterskoler og musicalakademiet.
Søren har skrevet og deltaget i adskillige musicals – fx havde han hovedrollerne i “Atlantis” på Østre Gasværk i 1994 og i “Miss Saigon” i 1996. I 1998 spillede han i “The Black Rider” på Betty Nansen Teatret. Han har lagt stemme til flere Disney-tegnefilm – fx som Aladdin. Siden januar 2009 har han været forstander på Den Internationale Højskole i Helsingør.
Søren er kursusleder igennem ugen og vil stå for en række foredrag, caféaftener og workshops.
Deltagerne vil møde en række vidende og aktive aktører fra det levende fællessangsmiljø og vil via deres oplæg og valgte sange blive klogere på historiske, samfundsmæssige, litterære og musikalske perspektiver. Vi vil også forholde os kritisk til Højskolesangbogen og dens sange, som jo skal genspejle, hvem vi er – og hvem vi var. Er der sange, vi mangler? Er der sange, vi kunne undvære? Hvordan fastholdes bogens almene relevans og status som enestående bærer af dansk kultur i kondenseret form? Kurset vil byde på et unikt indblik i den omfattende proces, der førte til udgivelsen af 19. udgave af Højskolesangbogen i november 2020.
Der vil blive mulighed for at opleve lokalområdet, og vi vil sammen besøge kunstmuseet Louisiana, som altid byder på spændende udstillinger.
Fra kursets begyndelse vil du modtage din egen højskolesangbog, og med den som fast holdepunkt vil vi gå ombord i dansk kulturarv i kondenseret form.
Hvornår: 10. juli – 16. juli 2023
Pris: 6.500 kr – inkl. overnatning, forplejning og ture.
Prisen inkluderer et eksemplar af Højskolesangbogen 19. udg.
Tillæg for enkeltværelse 600 kr
Pris ikke-boende kursister: 5.000 kr
Ansøg ved at udfylde tilmeldingsblanketten her.
Hvis du har problemer med ansøgningen, kan du kontakte os på ipc@ipc.dk eller ringe på tlf. 49213361
Interesseret i kurset? Følg med i begivenheden på Facebook her, hvor vi løbende vil komme med information om kurset.
En kombination af en koncert og et sangforedrag med både lytteoplevelser og fællessang.
Tue West er en dansk sangskriver, sanger, guitarist, pianist, trommeslager og producer. West debuterede i 2003, hvor han med hittet ”En sang om kærlighed” lå 23 uger på den danske top 20-salgsliste Siden har han udgivet fem soloalbums på dansk, samt et engelsksproget album med trioen Jaruni, Moura and Wesko.
Tue har i en årrække været højskolelærer ved Grundtvigs Højskole i Hillerød og komponerede i 2018 melodien til ”Hvad tænker Ingrid på” med tekst af Mads Eslund. Sangen blev optaget i Højskolesangbogens 19. udgave.
I de senere år har Tue som skuespiller og sanger medvirket i Bjerkø/Cederholms teaterkoncert C.V. Jørgensen og har komponeret musik til Hamletscenens opførelse af Shakespeare’s Sonetter. Han udgav sit syvende soloalbum ”Frihed til at være fange” i 2021.
Et personligt møde med højskolesangbogen og fællessang
Forfatter, kommentator, anmelder, klumme- og blogskribent. Teolog og sognepræst ved Sankt Pauls Kirke ved Nyboder.
Kathrine sad i Etisk Råd fra 2002 – 2006. Hun har været formand i en række udvalg nedsat af Undervisningsministeriet. Medlem af regeringens Demokratikanonudvalg i 2007. Kathrine har skrevet PHD om H. C. Andersen, en debatbog med Naser Khader og i 2009 udkom hendes bestseller ”Kvinde, hvorfor græder du?”
Kathrines sang ”Når vintermørket blæser sorg og længsel” med melodi af Jacob Lorentzen blev optaget i Højskolesangbogens 19. udgave.
Under titlen ”Min Højskolesangbog” fortæller Kathrine Lilleør om sit personlige forhold til bogen og undervejs synger vi sange, der er valgt af hende selv.
Photo af Kathrine Lilleør er taget af Les Kaner.
Den grundtvigianske fællessangstradition og den pædagogiske fællessangsopgave.
Mette Sanggaard er forstander på Ollerup Efterskole og styrelsesmedlem i Grundtvigsk Forum. Hun er tillige medlem af sangbogsudvalget – redaktionsudvalget for Højskolesangbogens 19. udgave, foredragsholder, klummeskribent hos Fyns Amts Avis, tidligere bestyrelsesmedlem og næstformand i Efterskoleforeningen (2011-2014) samt tidligere forstander på Sdr. Nærå Friskole & Midtfyns Efterskole (2014-2017).
Mette har gjortsig selv til talsmand for, at Højskolesangbogen skal være alle efterskolers sangbog – den sangbog, der er grundpillen i fællessangen. Teksterne og musikken afspejler de forskellige aldre og epoker og formår at samle og være et solidt rygstød til en ung, der er på vej ind i en voksenverden.
Uddannelse: cand.mag i filosofi samt æstetik & kultur (Aarhus Universitet og Université de Rennes 1).
Mød tekstforfatteren. Om at skrive mellem tradition og fornyelse.
Lisbeth Smedegaard Andersen er en af landets højst skattede salmedigtere. Hendes tekster er præget af natursansninger og poetiske billeder med referencer til Bibel, kirkeår, litteratur og kunsthistorie. Sproget mestres til fuldkommenhed i rim, metrum, tryk og rytme, og salmerne er ofte stramt komponerede, som også denne.
Højskolesangen ”For vist vil de komme” med tekst af Lisbeth Smedegaard Andersen blev vinderen af højskolernes jubilæumssangkonkurrence og fik sin urpremiere på højskolernes årsmøde på Rødding Højskole i 2019. Her var den stillede opgave netop at skrive en ny dansk højskolesang, der balancerer mellem traditionen og fornyelsen.
Lisbeth Smedegaard Andersen er præst, salmedigter og kunsthistoriker. Hun er cand.theol. fra Aarhus Universitet i 1979, og har virket som præst i Sømandskirken, Risskov Kirke, Holmens Kirke og ved den danske kirke i Paris. Hun er desuden cand.art. i kunsthistorie (1984), også fra Aarhus Universitet.
Den fællessangsegnede melodi.
Jesper Moesbøl har gennem næsten 40 år arrangeret fællessang fra Højskolesangbogen. De seneste år har han koncentreret sig om at få beskrevet alle sangene i den nye 19. udgave af Højskolesangbogen. Jesper Moesbøl kender således alle sangene i Højskolesangbogen indgående. Jesper Moesbøl er initiativtager til Maratonsang i Aarhus og Aarhus Synger Sammen – herudover har han en fortid som højskoleforstander, embedsmand og rock- og folkemusiker.
Cand.mag. i samfundsfag og musik i 1978
Højskolelærer på Snoghøj Nordisk Folkehøjskole 1979-86
Selvstændig musiker 1986-89
Forstander for Ask Højskole 1989-1997
Undervisningskonsulent i Undervisningsministeriet og Kulturministeriet 1998-2017
Redaktør af Sanghåndbogen 2017-2020
Mød komponisten.
Lasse Skovgaard er PhD i sundhedsvidenskab og arbejder til daglig som forskningschef. Derudover er han uddannet musikpædagog, organist og sanger og har bl.a. arbejdet som korleder, akkompagnatør, organist og musiklærer. Han en rutineret foredragsholder og har de sidste 15 år holdt en lang række foredrag om musik og sundhed rundt om i Danmark. Han har som komponist to sange med i den nye 19.udgave af Højskolesangbogen.
Højskolesangbogen som inkluderende projekt.
Isam Bachiri er en dansk sanger. Han var medlem af Outlandish i 20 år, indtil gruppen opløste sig selv i 2017. Siden har han selv udgivet sange og optrådt ved koncerter. I 2019 blev han vært på Radio4’s ugentlige program “Tro på det!”.
I 2020 deltog han i finalen i det danske Melodi Grand Prix med sangen “Bølger”. Senere samme år blev sangen Ramadan i København, som han havde skrevet sammen med Özcan Ajrulovski, Anders Greis og Nana Jacobi, optaget i den 19. udgave af Højskolesangbogen. Begge sange blev annonceret at indgå i Isam B’s kommende album “Til Danmark er jeg kommet“, som i øvrigt i høj grad skulle handle om Isams fars oplevelser som indvandrer til Danmark. Udgav i 2021 selvbiografien og familiefortællingen ”Fædreland”.
Et kritisk blik på Højskolesangbogen.
Henrik Marstal er en dansk musiker, komponist, producer og forfatter. Som musiker har han arbejdet med rock, pop og electronica og været aktiv som komponist og tekstforfatter i en lang række sammenhænge. Desuden har han udgivet en række fagbøger primært relateret til musik samt redigeret sangbøger og publiceret en række forskningsartikler i danske og udenlandske tidsskrifter og antologier.
Gennem en række år har Marstal debatteret musik, medier, køn og kultur, og han har blogget for Information og i 2012-2013 og igen siden 2014 blogget for Politiken. Endelig har Marstal en musikpolitisk baggrund, blandt andet som medlem af Statens Kunstfond (2005-2007 og 2014-2017), som sagkyndig for Nordisk Kulturfond (2010-2012) og som medlem af Kulturministeriets forskningsudvalg (2016-2019). Han er kendt som en af landets markante mandlige feminister og har på den baggrund skrevet bogen Breve fra en kønsforræder (Tiderne Skifter, 2015).
Siden Henrik Marstal stiftede bekendtskab med Højskolesangbogen som ung, har han spillet fra den og skrevet om fællessang i en lang række sammenhænge – både forskningsmæssigt og som bidragsyder til Sanghåndbogen, der går bagom alle højskolesange, lyrisk såvel som melodisk.
Den Internationale Højskole (International People’s College) blev grundlagt i 1921 af Peter Manniche som et socialt fredsskabende eksperiment i kølvandet på 1. verdenskrig. Den grundlæggende idé var – og er for så vidt stadig – at hvis unge mennesker fra hele verden i gensidig respekt kunne leve og studere sammen i et forpligtende fællesskab, så kunne krig og konflikt erstattes med fredelig sameksistens.
Den Internationale Højskole har siden da fungeret som en unik dansk folkehøjskole med et internationalt og multikulturelt fokus. Elever og undervisere kommer hvert semester typisk fra mere end 30 forskellige lande for at leve og studere sammen, lære af og ikke mindst blive klogere på hinanden og den omgivende verden.
Skolens bestræbelser på at skabe grobund for fredelig sameksistens gennem uddannelse og kulturel forståelse blev officielt anerkendt af FN i 1988, da skolen blev udnævnt til UN Peace Messenger. Den Internationale Højskoles nuværende fokus, tro mod de danske højskoletraditioner, er at inspirere til samtale, forandring og udvikling gennem en række fag rettet mod “aktivt globalt medborgerskab”.
Helsingør og omegn har meget at byde på. Det bliver ikke smukkere end den historiske bymidte om sommeren, hvor stokroser læner sig op af de gamle bindningsværkshuse i de små brolagte stræder. Kulturvæftet på havnen er prisbelønnet arkitektur i første klasse, og med Kronborg som nabo er havnen i Helsingør en unik oplevelse. Helsingør har masser af museer, kulturoplevelser, smuk natur og caféliv at byde på, og i en radius på ti kilometer finder du også kunstmuseet Louisiana, Fredensborg slot og de smukkeste strande i Danmark.
Køkkenpersonalet på Den Internationale Højskole vil servere dejlig mad i løbet af hele ugen. Vores kokke er specialiseret i at lave internationale retter, men serverer også traditionelt dansk mad. Vi har bronzemærket i økologi.
Har du nogle spørgsmål er du velkommen til at kontakte os på ipc@ipc.dk eller ringe på tlf. 49213361.