fbpx
DEN DANSKE SANGSKAT

Den danske sangskat
– om hjertesprog, identitet og sammenhængskraft
Et kortkursus på Den Internationale Højskole

Holder du også af den danske sang?

Den Internationale Højskole udbyder dette ugekursus med fokus den nye højskolesangbog. Skolens forstander – Søren Launbjerg, som var medlem af det 6-mand store udvalg, der afgjorde, hvilke sange, der skulle medtages i 19. udgave af sangbogen, vil være kursusleder.

Vi skal synge sammen og blive kloge på såvel nye som gamle højskolesange og kurset vil bestå af en række sangforedrag, hvor forskellige eksperter, musikformidlere, komponister, tekstforfattere, sangere og højskolefolk vil kaste lys over forskellige aspekter af den danske højskolesangtradition. Foredragene vil inkludere masser af fællessang.

Vi vil undersøge og diskutere, hvad der gør en sang til en almen og relevant fællessang – en højskolesang. Vi vil synge og analysere deltagernes yndlingssange ved hyggelige aftencafé-arrangementer. Vi vil kaste et blik på dansk musikteatertradition. Og så vil vi i fællesskab nyde god dansk musik ved diverse små koncerter.

Kurset vil også byde på en ekskursion til Louisiana – museet for moderne kunst, som i sommeren 2022 byder på en række interessante særudstillinger

Søren fortæller mere om kurset i artiklen her.

Den danske sangskat

Fra kursets begyndelse vil du modtage din egen højskolesangbog, og med den som fast holdepunkt vil vi gå ombord i dansk kulturarv i kondenseret form. Musik og poesi fra øverste hylde repræsenterende vores fornemste komponister og digtere.

Vi glæder os til at byde dig velkommen til skønne Helsingør

Ansøg nu (pdf)

Ansøg ved at udfylde ansøgningsformularen og send til ipc@ipc.dk
Hvis du har problemer med ansøgningen, kan du kontakte os på ipc@ipc.dk eller ringe på tlf. 49213361

For opdateringer om kurset, kig med her på siden og følg med på Facebook: Facebook begivenhed -Den danske sangskat

Datoer og priser

Hvornår: 27. juni – 3. juli 2022
Pris: 5.500 kr – inkl. overnatning, forplejning og ture.
Prisen inkluderer et eksemplar af Højskolesangbogen 19. udg.
Tillæg for enkeltværelse 600 kr

Pris ikke-boende kursister: 4.000 kr

Gæster og oplægsholdere

Dy Plambeck oplægsholder Den danske sangskat Den Internationale Højskole

Dy Plambeck
Medlem af højskolesangbogsudvalget

Dy Plambeck er kendt som en af sin generations mest originale og talentfulde forfattere. Hun er uddannet fra Forfatterskolen i 2004 og debuterede i 2005 med digtsamlingen “Buresø-fortællinger”. Siden har hun skrevet en række romaner bl.a. “Gudfar” og “Mikael” og børnebogsserien “Os fra Blomsterkvarteret (1-12)”. I 2019 udkom hendes stærkt roste roman ”Til min søster”, som sikrede hende Politikens litteraturpris samme år. Hun har modtaget flere andre priser for sit forfatterskab bl.a. Klaus Rifbjergs debutantpris, Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium, Jytte Borberg-prisen og Jeanne & Henri Nathansens Mindelegat.

Dy Plambeck har undervist i skriveværksteder på bl.a. Ry Højskole, Vallekilde Højskole, Vestjyllands Højskole og Johan Borups Højskole. Hun har bidraget med sange til Det blå sanghæfte, Kirkesangbogen og nu 19. udgave af højskolesangbogen.

Dy vil fortælle om højskolesangbogsudvalgets særlige fokus på den kvindelige repræsentation i Højskolesangbogen.

Jørgen Carlsen Oplægsholder Den danske sangskat højskolesangbogen Den internationale højskole

Jørgen Carlsen
Formand for sangbogsudvalget

Jørgen Carlsen er uddannet mag. art. i idéhistorie. Han var forstander på Testrup Højskole 1986-2017 og medlem af Etisk Råd 2011-2016. Han er universitetscensor og medlem af bestyrelsen for Aarhus Universitet.

Medredaktør af Højskolesangbogens 18. udgave. 

Jørgen Carlsen er en meget flittig skribent og debattør, fx som klummeskribent i Kristeligt Dagblad. Han har som skribent medvirket i en lang række publikationer. Udgav i 2015 bogen ”Glædens fest – en julekalender for voksne” (forlaget Eksistensen).

Han er også en flittig foredragsholder inden for temaerne filosofi, pædagogik, samfundsspørgsmål, højskole, højskolesang og dansk åndsliv.

Jørgen Carlsen vil tale om Højskolesangbogens opgave og status samt give os en historisk og indholdsmæssig introduktion til Højskolesangbogens 19. udgave

Jesper Moesbøl Oplægsholder Den danske sangskat på Den internationale højskole

Jesper Moesbøl
Tidl. forstander på Ask Højskole og Redaktør af Sanghåndbogen.

Jesper Moesbøl er redaktør af Sanghåndbogen, der indeholder en præsentation af alle sangene i den nye Højskolesangbog. Han kender derfor om nogen højskolesangbogen og historierne bag sangene. Jesper er tidligere højskoleforstander, embedsmand i Undervisningsministeriet og Kulturministeriet samt pianist.

Jesper vil fortælle om arbejdet med Sanghåndbogen, hvor samtlige sange i Højskolesangbogens 19. udgave beskrives og tolkes såvel tekstligt som musikalsk.

Kristian Bisgaard oplægsholder til Den danska sangskat på Den internationale højskole

Kristian Bisgaard
Komponist, pianist, korleder og musikformidler

Kristian Bisgaard er uddannet pianist fra Det Jyske Muskkonservatorium og har i de seneste 25 år bragt glæden ved musik og sang til hele Danmark. Kristian har specialiseret sig i korledelse, fællessang – og så er han komponist og har fået 3 melodier optaget i 19. udgave af HS.
Kristian vil fortælle om sit arbejde som komponist af højskolesange og give eksempler på egne og andres velfungerende melodier.

Lasse Skovgaard oplægsholder til Den danske sangskat på Den internationale højskole

Lasse Skovgaard
Musikpædagog og sanger samt cand.mag. i psykologi og pædagogik og PhD i sundhedsvidenskab, Komponist

Lasse har gennem mange år koblet sine uddannelsesmæssige spor til et fokus på, hvorfor det er så godt for os at synge. Gennem foredrag i hele landet, populærvidenskabelig formidling, undervisning, højskolekurser, fællessangsarrangementer m.m. har han gennem de seneste 10 år beskæftiget sig med fællessang og fællessangens positive egenskaber. 

Lasse, der har fået optaget melodier til 2 sange i Højskolesangbogens 19. udgave, vil fortælle os om, hvorfor det er sundt at synge sammen, og hvad sangen og musikken gør ved vores hjerner.

Iben Krogsdal foredragsholder til Den danske sangskat på den internationale højskole

Iben Krogsdal
Forfatter og salmedigter

Oprindeligt blev Iben uddannet som billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi, og siden blev hun ph.d. i religionsvidenskab fra Aarhus Universitet. I 2000 debuterede hun som forfatter med novellesamlingen ”Træfpunkter”, og i 2010 debuterede hun som salmedigter. Hun har siden skrevet flere skønlitterære bøger, herunder novellesamlinger, salmer og salmedigtsamlinger.

Gennem de seneste år har hun især skrevet salmedigte, noveller, koncertfortællinger og korværker. Hun holder ofte foredrag ud fra sine bøger, ligesom mange af hendes sange findes i de store salmebogstillæg og i Højskolesangbogen.

 

Søren Launbjerg
Medlem af højskolesangbogsudvalget

Søren Launbjerg, sanger, skuespiller, komponist og tekstforfatter. Han er uddannet lærer med musik og biologi som linjefag. Han har undervist i musik og teater på daghøjskoler, højskoler, teaterskoler og musicalakademiet.

Han har skrevet og deltaget i adskillige musicals fx havde han hovedrollerne i “Atlantis” på Østre Gasværk i 1994 og i “Miss Saigon” i 1996. I 1998 spillede han i “The Black Rider” på Betty Nansen Teatret. Han har lagt stemme til flere Disney-tegnefilm – fx som Aladdin. Siden januar 2009 har han været forstander på Den Internationale Højskole i Helsingør.

Søren er kursusleder og vil stå for en række foredrag, caféaftener og workshops

Vesselil koncert ved Den danske sangskat på Den internationale højskole

Vesselil
En moderne dansk folkemusiktrio bestående af violiner, bratsch, cello og vokal.

Navnet Vesselil stammer fra en gammel dansk ballade, som fortæller historien om en ung kvinde, Vesselil, som nægter at sælge sine drømme og ambitioner for guld.

Trioen blev dannet I 2015, hvor de tre musikere mødtes på musikkonservatoriet, hvor de studerede folkemusik. De følte sig draget af hinandens musikalske og personlige energier, hvilket hurtigt førte til snak, sammenspil og komposition.

I 2018 udgav trioen sit debutalbum “Vesselil”. De har siden turneret og spillet mange koncerter i både ind- og udland.

Clara Tesch – violin, bratsch & vokal – Elisabeth Dichmann – violin & vokal – Maja Aarøe Freese – cello & vokal

Vi skal opleve en dejlig koncert med Vesselil og deres versioner af egne og traditionelle folkemelodier.

Mads Langer Koncert Den Danske Sangskat kort kursus på Den internationale højskole

Mads Langer

Med sin nuancerede, subtile klang har Mads Langer igennem det sidste årti taget danskerne med storm. Han debuterede i 2006 med Attention Please og i dag er han en af danskpoppens favoritter.

Vi glæder os til at afholde minikoncerten i samarbejde med P4 Sommer.

Ekskursioner og nærområdet

 

Louisiana

Vi skal besøge Louisiana museum for moderne kunst.

Her er der udover de faste udstillinger en række spændende særudstillinger.

Foto: Kim Hansen, Louisiana Museum of Modern Art

Kronborg

Der er masser af muligheder og udflugtsmål i nærområdet.

Kronborg, Kulturværftet og M/S Museet for søfart ligger lige nede i Helsingør by.

Du kan også tage på en naturskøn rundtur i Kongernes Nordsjælland.

Program

Program_Den_danske_sangskat_Den_internationale_højskole_13062022

OBS. Vi tager forbehold for eventuelle ændringer i programmet.

Udfyld ansøgningsformularen og send den til os på ipc@ipc.dk

TILMELD DIG KURSET NU

 

International People’s College
Montebello Allé 1
3000 Helsingør
Denmark
CVR: 23253410

+45 49 21 33 61
ipc@ipc.dk

Sign up for the IPC newsletter here.

Sleepare

Folk high school logo
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Read more about our use of cookies here.